Kako napraviti web stranicu za 0 KM?

Kako napraviti web stranicu za 0 KM?

Neki dan me zove neki mogući klijent i razgovor otrpilike kreće ovako:
– Klijent: Dobar dan?
– Ja: Dobar dan, izvolite.
– Klijent: Ja se bavim prodajom nekretnina i potrebna mi je web stranica. Stranica bi trebala sadržavati sve što je vezano za tu vrstu djelatnosti. Možete li mi reći otrpilike koliko bi to koštalo?
– Ja: Pa takve stranice su otprilike 2000 KM.
(rijetko dajemo procjene cijena bez određenih parametara, ali nekada smo prisiljeni na to jer jednostavno želimo vidjeti kakva su klijentova očekivanja i ima li potrebe gubiti i naše ali i njegovo vrijeme, a imamo i dosta iskustva pa možemo dati neku brzinsku procjenu)
– Klijent: Štaaaa ‘bola! Toliko! Pa ima stranica za 200 KM. Hahahah!
– Ja: Žao mi je ali ne mogu vam pomoći.

To me natjeralo da napišem ovu kolumnu glede web stranica i cijena kao i neke savjete.

Ne osuđujemo klijente zbog njihovog neznanja, ali da bi doveli u odnos nešto što vrijedi 200 KM i 2000 KM, ipak moraju nešto znati o tome. Staviti na vagu samo cijenu a ne znati što dobijate za to, nije u redu.

Ovisno o vašim potrebama i mogućnostima postoje 4 načina, gdje se zasigno možete prepoznati te jednostavno odlučiti koliko želite uložiti u web stranice.

Ne osuđujemo klijente zbog njihovog neznanja, ali da bi doveli u odnos nešto što vrijedi 200 KM i 2000 KM, ipak moraju nešto znati o tome.

Donosimo vam 4 načina tj. vrste web stranica, koje mogu biti od 0 KM do 50.000 KM pa i više.

1. Društvene mreže (stranice za 0 KM)

Na početku ste karijeri, otvorili ste firmu. Sve novce ste potrošili na registraciju, fiskalnu kasu, kiriju…

Skoro da nemate više novca ni za sebe a ne za web stranice. Ovo je idealno rješenje za vas.

Registrirajte se na društvene mreže i napravite svoju stranicu.

Preporučavamo vam u prvom redu Facebook i Linkedin. Neće vam u potpunosti zamjeniti web stranice ali bolje išta nego ništa.

Kome su namjenjeni: u prvom redu startupima. Imaju dovoljno vremena ali nemaju dovoljno novca.

Nedostaci: ovo ipak nije web stranica, u početku vam može pomoći. Nemojte se nadati velikom dobitku lajkova, jer je to već stvar oglašavanja. Vašu stranicu mogu vidjeti samo oni koji imaju profil na društvenoj mreži.

Prednosti: jedini način bez uloženog i jednog novčića izaći u javnost, jednostavna platforma za upravljanje

2. Web site builders (stranice za 120 KM/godišnje)

Posao vam je malo krenuo. Imate nešto novca ali ne toliko da plaćate profesionalcima. Imate još uvijek vremena da radite ove stvari pored posla kojim se bavite. Postoje platforme na kojima se nalazi sve što trebate i bukvalno sami možete napraviti web za vrlo malo novca.

Registrirajte se i platite pretplatu 10 Km mjesecno. Izaberite Template i krenite s izradom stranice. U cijenu su uključeni domena i hosting. Nemojte očekivati da će netko drugi za vas napraviti stranice za 120 KM. Malo proučite njihovu literaturu i krenite s izradom.

Sada ste u fazi kada nemate dovoljno posla i novca ali još uvijek imate vremena. Iskoristite to. I nemate izliku za skupoću i da zbog toga nemate web stranice. Moguće je povezati i FB profil s kojim ste započeli.

Kome su namjenjeni: u prvom redu startupima. Nešto su malo zaradili ali to nije to. Ne bih još ulagali jer ne znaju što će se desiti s tvrtkom i u kojem smjeru će sve to krenuti.

Nedostaci: zahtjevaju angažman i određeni nivo znanja, kao i sklonost dizajnu i organiziranju web stranice.

Prednosti: najbolji način kako doći do web stranice s vrlo malo novca. Možete plaćati mjesečno ili godišnje. Postoje na desetine Templata koje možete odabrati za svoju djelatnost te ih urediti po vašoj želji.

Ako malo više naučite i platite možete čak izgraditi i svoju web trgovinu i unositi proizvode, cijene…

Ovu su neki od Website Buildera gdje možete izgraditi svoju web stranicu:
1. www.wix.com
2.www.mojweb.ba
3. www.weebly.com

3. Word Press, Yoomla, Drupal (Cijena 1000 KM i više)

Preživjeli ste na tržištu. Došlo je vrijeme da unaprijedite svoje poslovanje ali ne želite bez obzira na sve, potrošiti mnogo novca.

Nemate više vremena održavati svoje stranice koje ste kreirali u koraku 2. Smatrate da je bolje biti angažiran u svome poslu i više zaraditi a tim novcima platiti profesionalce. Postoji jako dosta agencija. Izaberite ih prema referencama i cijeni, kao i nekoj svojoj intuiciji.

Word Pres je platforma koja koristi template (predloška). Ali postoje vrhunski urađeni predložci koji se mogu prilagoditi vašim potrebama. U ovoj fazi morate već registrirati domenu i imati hosting, kao i svoj email.

Kome su namjenjeni: onima koji više nemaju vremena održavati svoj web koji su izgradili na Web site builderima. Imaju dovoljno novca da plate profesionalcima da urade i održavaju web stranice.

Nedostaci: postoje određena ograničenja u smislu dizajna i funkcionalnosti jer ste ograničeni već unaprijed određenim predloškom.

Izborom WordPresa vaši zahtjevi mogu biti ispunji do 80%, jer ponavljamo postoje neka ograničenja u pojedinim slučajevima.

 

Sustav se mora stalno održavati i unaprijeđivati.

Naravno za ovo su zadužene agencije koje ste angažirali.

Prednosti: vaše web stranice izgledom i namjenom pokazuju kako se profesinalno bavite poslom koji radite.

Kratko vrijeme izrade web stranica svakako su jedna od velikih prednosti (15-30 dana). Mogućnost da sami kreirate i unosite sadržaj (Cms).

Profesionalci će vam na najbolji način prilagoditi stranice vašim potrebama.

Evo primjera nekih web stranica rađenih na WP platformi:
1. www.telegram.hr
2. www.thermopoint.ie
3. www.net.hr

4. Web po vašim željama / programiranje od nule/ (Cijena 3000 KM i više)

Uspješna ste tvrtka dugi niz godina. Imate svoje stranice na WP platformi. Zarađujete i prodajete preko web stranica. Želite biti originalni i još više funkcionalni. U firmi ste zaposlili ljude koji vode vaše web stranice i mjenjaju sadržaj. Želite sve svoje zamisli sprovesti u djelo.

Za to su vam potrebni programeri koji će prema vašim zamislima napraviti stranicu kakvu želite. I to 100 % kakvu želite. Naravno ovo ima i svoju cijenu koju morate biti spremni platiti.

Kome su namjenjeni: namjeni su onima koji žele zarađivati od web stranica. Imaju iskustva u tome i žele to sve unaprijediti.

U prvom redu web trgovine ali i npr. web portali, hoteli…

Nedostaci: dugotrajno vrijeme izrade jer se sve takoreći radi od nule. Ograničeni ste na održavanje i suradnju s agencijom i programerima koji su vam napravili stranicu. Rijetko će tko preuzeti nečije programirane stranice i održavati ih.

Prednosti: potpuno prilagođavanje vašim zahtjevima. Za dobre programere i ako ste to spremni platiti, nema prepreka. Što zamislite to se napravi.

Evo primjera nekih web stranica programiranih “od nule”:

1. www.olx.ba
2.www.24sata.hr
3. www.manager.ba

Na kraju, bitno je odrediti u kojoj fazi se nalazi vaša tvrtka i kakve su vaše potrebe.

Mi vam predlažemo da krenete ovim redosljedom iz razloga što će te kroz ove faze istražiti i naučiti što to vama u stvari treba. Tako će te lakše razumjeti i cijene, i što sve za odredjene novce možete dobiti. Točke 1 i 2 kreirate i vi održavate u potpunosti.

Za točke 3 i 4 potrebno je angažirati profesionalce a to znači da morate i platiti više. Ako već razmišljate o angažiranju profesionalaca budite sretni, jer ste očigledno došli u fazu kvalitetnog poslovanja i pristojne zarade.

Jer realno, nemoguće je u posao uložiti 200 KM a očekivati zaradu od 20.000 KM pa i više. Ali o tome nekom drugom prilikom.


Recommended Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Call Now Button