Video oglasi na Youtubu

Video oglasi na Youtubu

Sjećam se pitanja koje su nam postavljali stariji,  što ćeš biti kad porasteš. Svi smo željeli biti piloti, policajci, mehaničari. Prije nekoliko dana sam razgovarao s jednim desetogodišnjakom (5. razred osnovne) koji je bio u gostima kod mene sa svojim roditeljima.

Razgovor je započeo uobičajnim pitanjem kako je u školi i kako uči…A onda sam ga upitao što bi volio biti kad poraste. Odgovorio mi je doslovno: “Volio bih biti Youtuber” (slično blogerima, samo što se na Youtubu snima video sadržaj i objavljuje).

Stao sam nekoliko sekundi neznajući šta odgovoriti, jer me je doslovno odgovor oborio s nogu. Da, to su nova zanimanja i nove generacije.

Kako nam video i njegova objava na Youtubu može pomoći u oglašavanju

Oglašavanje na Tv-u je namjenjeno samo za one najbogatije. Čak i na nekim lokalnim televizijama objava vaših spotova, reklama ili emisija je jako skupa.  Oglasi na Tv-u su jako agresivni i često puta zbog njih mijenjamo kanale.

Prednost oglasa na Youtubu je što imamo kontrolu nad njima i pogledat ćemo ih ako nam to odgovara. Ako ne, jednostavno ćemo ih preskočiti. Za nas oglašivače je to dobro jer smisao današnjeg marketinga je doći do publke koja to treba i koju zanima ono što vi nudite.

Nemojte misliti da će netko kupiti od vas samo zato što je oglas vidio bezbroj puta. Navike i potrebe su danas nesto sasvim drugo. Informacije o proizvodima su kupcima danas dostupne nego ikada prije.

Gdje se video oglasi mogu pojaviti

Vaš videozapis može se prikazati prije ili tijekom reprodukcije videosadržaja u programu za reprodukciju videozapisa. U nekim slučajevima gledatelj može odabrati želi li uključiti i pogledati vaš videozapis prije nego što mu se prikaže.

Vaš videooglas može se prikazati i na mjestima videooglasa na stranici na kojoj se prikazuje videosadržaj, kao i na bilo kojoj stranici na Google prikazivačkoj mreži ako vlasnik web-lokacije dopušta položaje videooglasa na svojoj web-lokaciji.

Video kao sredstvo komunikacije u marketinške svrhe je sve više u upotrebi.

Video oglasi nemaju konkurenciju

Youtube je platforma za postavljanje video sadržaja i Google ga je kupio prije desetak  godina. Poslije Google pretraživača on je najposjećenija stranica na svijetu. Svake minute se uploada 100 sati videa. Nevjerojatna količina materijala. Ne treba spominjati kako današnja generacija provodi veliki dio vremena na Youtube. Ogroman izvor zabave ali i znanja.

Oglašavanje videa je dio jedne od nekoliko mogućnosti oglašavanja na Adwords mreži. Točnije na prikazivačkoj mreži. Koliko su oni učinkoviti u odnosu na obične banere pokušat ću objasniti.

CTR (Click trough rate) ili stopa klikanja je postotak klikova u odnosu na broj prikazivanja. Što je taj broj veći to znači da se nalazimo među pravom publikom. Ako se oglas prikaže 100 puta, naravno da se neće svaki put kliknuti na njega.

U najboljem slučaju na slikovnim banerima od 100 prikazivanja samo će jedna osoba kliknuti. CTR je znači 1%.

Možete li sada zamisliti da je CTR za video oglase mnogo veći. Pa čak i do 25%. To znači da je jako vidljiv i uspješan.

Ljudi vole kada im vi pričate priču kroz video jer čitanje oglasa traži puno veći angažman nego gledanje i slušanje video oglasa.

Često sugeriam klijentima da iskoriste mogućnost videa. Ne morate danas imati skupe kamere i mixete kako bi ste napravili video od 30 sekundi sadržaja. Postoji mnogo proizvoda koje se potrebno riječima opisivati do beskraja. A isti taj proizvod možete u nekoliko sekundi vrlo jednostavno objasniti pomoću videa.

Dakle što trebate učiniti.

Sadržaj možete dijeliti na društvenim mrežama kao i Adwords oglasima. Iskoristite video kao medij i promovirajte ga. Sekunda objavljivanja na TV je jako skupa. Današnja tehnologija vam je omogućila da vrlo jednostavno i jeftino:

  1. snimite video mobitelom
  2. obradite ga sa vrlo jednostavnim i besplatnim programima
  3. postavite na Youtube platformu
  4. promovirate pomoću Adwords oglasa

I to sve za cijenu od par eura dnevno. Zar može manje.

 


Recommended Posts

Call Now Button