KAKO SE ODVAŽITI NA KUPOVINU PREKO INTERNETA?

KAKO SE ODVAŽITI NA KUPOVINU PREKO INTERNETA?

Stara je izreka, jedino je sigurno da ništa nije sigurno. Tako je na Internetu. Pa ako želite znati da li su me prevarili moj odgovor je, da. Zato ovo iskustvo želim podjeliti s vama. Ovaj blog je namjenjen svima vama koji niste nikada ni pokušli nešto kupiti na Internetu jer vas je strah zbog prevare. Pa evo vam nekih savjeta.

1. Otvorite Visa tekući račun na kojem će te  raditi samo internet kupovinu

Otvorite tekući račun u banci (Visa) i neka vam on bude samo za internet plaćanje. Dakle, ako želite nešto kupiti prebacite novac s nekog drugog računa na taj i nemojte držati više od par stotina KM. Isprobao sam nekoliko banaka i najbolju opciju ima Intesa SanPaolo. Razlog je jednostavan, na svaku promjenu računa dobijate SMS poruku u realnom vremenu od banke, te informaciju koliko je skinuto novca i koliko je ostalo na računu.

Sve druge banke nude isto opciju SMS-a ali na vaš zahtjev. Znači morate ukucati šifru i poslati zahtjev za pregled računa. Opcije ostalih banaka za Internet kupovinu nisu dobre iz sigurnosnih razloga jer vi nećete biti obavješteni o krađi novca s kartice dok ne odete na vaš račun. A račun ne pregledavate svaki dan, pogotovo ako nemate česte transakcije.

(Meni se dogodilo da su mi “opuhali” račun (cca 500 KM) u doslovno 5 sekundi, i da sam imao ne znam koliko sve bi nestalo u par sekundi. (Banke vam nadoknađuju sredstva do 1000 KM, ako se dokaže zlouporaba, preko tog iznosa postoji posebna procedura). Ali odmah sam dobio SMS poruku o transakciji za koju nisam imao pojma, pozvao banku i javio da zaustave transakciju  jer nemam ništa s tim plaćanjem. Novac mi je vraćen za par dana.

E sada, da nisam imao nikakve obavijesti u realnom vremenu, vjerojatno bih na račun otišao za par dana  provjeriti stanje, a do tada tko zna gdje bi novac i kako završio.

2. Registrirajte se na PayPal (www.paypal.com)

Korištenje PayPala u kupovini je jako sigurno. Nije mi se desila nikakva neugodnost. Prijavite se na paypal i ostavite svoje osobne podatke i podatke vaše tekuće kartice. U stvari PayPal je posrednik u kupovini, zato je siguran. Kada ostavite broj kartice PayPal će s vašeg računa skunuti 1 $. Na svom izvješću koji dobijate naći će te nalog za plaćanje od 1 $ i 4 znamenke broja računa. To je u stvari šifra koju trebate ukucati u Pay Pal kako bi potvrdili da ste vi vlasnik kartice. Postoje jasne upute kako aktivirati račun.

Vrlo je važno ostaviti svoje prave i istinite podatke kod prijave na stranice za kupovinu.

Nemojte ostavljati  neka lažna imena, nadimke…jer to vam može biti problem kasnije da dokažete svoj identitet.

3. Kupujte na provjerenim stranicama

Provjerene stranice su Amazon, eBay…i mnogo dugih. Ovako izgledaju neke ozbiljne stranice za kupovinu preko interneta www.bellroy.comwww.mvmtwatches.comwww.ekupi.ba

Ako želite na nekim nepoznatim stranicama kupovati evo nekih savjeta na što obratiti pažnju:

  • je li stranica profesionalno urađena
  • provjerite imaju li adresu i telefone
  • postoji li neki chat, stupite u kontakt s njima i pitajte ih nešto što vas zanima…
  • pogledajte je li se nudi naplata preko PayPala, jer to je najsigurnije
  • pogledajte imaju li stranicu na društvenim mrežama
  • odgovaraju li svojim kupcima i imaju li njihove komentare, provjerite kako komuniciraju sa svojim fanovima
  • za početak naručite nešto najjeftiniji i jednostavno ih isprobajte

Na kraju vam mogu reći samo jedno, prije ili kasnije morat će te se odvažiti na kupovinu preko internerta, jer to više nije samo fora, nego je to danas postala potreba. Većina firmi će okrenuti prodaju preko interneta jer to značajno smanjuje troškove poslovanja.

Za početak naručite nešto jeftino i pratite transakciju. Ponavljam još jednom ostavite prave podatke, i pustite priču da vas netko prati i da tamo negdje imaju informacije o vama. Dakle opustite se i krenite.

Evo npr. za početak na ebayu naručite neki privjesak za ključeve, www.ebay.com.

Unesite podatke i uživajte u kupovini na internetu. :)


Recommended Posts

Call Now Button